Έχεις σχέση;

Έχεις σχέση; 1280 851 Ειρήνη Κωνσταντάκου

Έχεις σχέση; Αλήθεια, όμως η συνεννοήση υπάρχει;

Ας το πάρουμε από την αρχή, η λέξη σχέση, αναφέρεται στο ότι σχετίζομαι με κάτι, είτε είναι άτομο, φίλος, οικογένεια, εραστής, είτε είναι ιδέα/χόμπι, το ποδόσφαιρο, ο κινηματογράφος, η ψυχολογία, η θρησκεία, το φαγητό με τη μεταφορική της έννοια. Θα αφήσω σε άλλο άρθρο τις σχέσεις μας με ιδέες & χόμπι και στο παρόν, θα σχολιάσω τη σχέση μας με άλλους ανθρώπους. Βασικό συστατικό όλων των σχέσεων (ρομαντικών, επαγγελματικών, φιλικών, οικογενειακών) είναι η επικοινωνία κι η εμπιστοσύνη, για την επίτευξη του στόχου που δημιουργήθηκε.

Οι σχέσεις είναι αποτελούμενες από δύο μέρη, εμάς και την άλλη πλευρά. Αν ένας από τους δύο, αρνείται την επικοινωνία, δεν δείχνει κατανόηση και σεβασμό και δεν εργάζεται για τον κοινό στόχο, η σχέση διακυβεύεται. Απαιτείται συνεργατικότητα και σύμπλευση για να κερδηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέσα από τις σχέσεις, το άτομο κοινωνικοποιείται και αλληλεπιδρά, (από βρέφος στην αγκαλιά των γονιών/φροντιστών έως το θάνατο), συμβιβάζεται, μαθαίνει και δημιουργεί με τη βοήθεια ή συμπαράσταση των εμπλεκομένων.

Δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες σχέσεις, οι σχέσεις είναι δυναμικές, δηλαδή αλλάζουν ή μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Όμως η επικοινωνία είναι το κλειδί όλων των ειδών των σχέσεων κι ο τρόπος για να γίνουν πιο απλές! Σκέψου απλά, η επικοινωνία είναι το οξυγόνο της σχέσης, δίνει ζωή στη σχέση, ενώ η έλλειψή της την σκοτώνει. Αναλογίσου καλά την επόμενη φορά που θα θυμώσεις ή εκνευριστείς ή πληγωθείς, αντί της απόλυτης σιωπής και το κλείσιμο στον εαυτό σου, βρες το κουράγιο να επικοινωνήσεις στο άλλο μέλος με ειλικρίνεια κι αυτοσεβασμό πως θες χρόνο για να σκεφτείς και να απαντήσεις ή διάλειμμα ή διακοπή της σχέσης.

Το να λέμε έχω σχέση και δεν επικοινωνώ με τον/την σύντροφό μου είναι φαρισαϊσμός (υποκρισία) της ίδιας της λέξης. Είναι υποκριτικό να είμαι σε σχέση και να μην καταλαβαίνω το/τη σύντροφό μου, να μην εκφράζω τις επιθυμίες και τις δυσαρέσκειές μου, να λέω “όλα καλά” και η καρδιά μου να σφίγγεται και να τρώω τα συναισθήματά μου ή να μην τρώω τίποτα, να βλέπω εφιάλτες ή να έχω αϋπνία, να νιώθω φόβο ή απειλή. Η διάθεση για επικοινωνία και κατανόηση, χτίζουν την εμπιστοσύνη και οι δυό μαζί, σχηματίζουν τα θεμέλια της σχέσης, όπως ανέφερα και νωρίτερα.

Δε χρειάζεται να σπουδάσουμε επικοινωνία ή κοινωνικές επιστήμες για να μάθουμε να επικοινωνούμε, μπορούμε να την καλλιεργήσουμε και μόνοι μας σιγά σιγά με όσα λάθη κι αν συμβούν, θα έχουμε πρόοδο και εξέλιξη ή με τη βοήθεια ειδικών (ψυχολόγοι, life coaches) που θα γίνει πιο σύντομα και δομημένα. Όμως, η επικοινωνία ξεκινάει πρώτα με εμάς, με την επικοινωνία με τον εαυτό μας. Αν δεν ακούω εμένα, πως έχω την απαίτηση να με καταλάβω; Κι αν δεν επικοινωνώ με εμένα, έχω την προσδοκία να το κάνω με τους άλλους;

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί “μα γιατί δεν με καταλαβαίνουν;” και βυθίζεσαι σε σκέψεις που σε μπερδεύουν και σε θλίβουν περισσότερο; Εσύ λες, όσα σκέφτεσαι κι επιθυμείς ή περιμένεις από μισές ή καθόλου πληροφορίες να γίνεις κατανοητός; Η επικοινωνία είναι δεξιότητα, αυτό σημαίνει πως μαθαίνεται και καλλιεργείτε, όλοι μπορούμε να βελτιωθούμε σ’αυτό.

Τώρα πήγαινε πίσω σε όλες τις σχέσεις σου, επικοινωνείς με τον εργοδότη σου; Τους συναδέλφους; Τους φίλους; Το/τη σύντροφο; Τους πελάτες; Η αυθεντική κι ειλικρινής επικοινωνία κάνει τις σχέσεις πολύτιμες, η επιθυμία μας για αναβάθμιση και εξέλιξη μας οδηγεί στη συνειδητότητα, στο τι κάνω, με ποιο τρόπο και για ποιο σκοπό. Τώρα δες λίγο και μέσα σου, στη ψυχή σου, έχεις επικοινωνία με εσένα; Αληθινή, κι όχι επιδερμική;

Back to top