Θέλεις καλύτερη επικοινωνία; Άκου βαθύτερα!

Θέλεις καλύτερη επικοινωνία; Άκου βαθύτερα!

Θέλεις καλύτερη επικοινωνία; Άκου βαθύτερα! 1280 853 Ειρήνη Κωνσταντάκου

Οι βασικοί κανόνες επικοινωνίας είναι να υπάρχει ένας πομπός, ένας δέκτης κι ένα μέσο επικοινωνίας, είτε λόγου χάρη είναι ο δια ζώσης διάλογος, είτε το τηλέφωνο ή η εφαρμογή βιντεοκλήσης, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το κλασικό ταχυδρομείο, τα σήματα μορς, κ.ο.κ. Για να γίνει επικοινωνία πρέπει να το θέλουν τα μέλη της, δηλ., να είναι σωματικά, ψυχικά και νοητικά παρόντες στην κουβέντα. Συχνά έχουμε εμπόδια στην επικοινωνία, έχουμε κακή διάθεση, έχουμε φυσικό ή ψυχικό πόνο ή υπάρχουν παράσιτα, όπως το κακό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ο θόρυβος από το δρόμο ή φωνές άλλων από τα γύρω γραφεία, σπίτια ή διαμερίσματα. Όταν επιλέγουμε συνειδητά να επικοινωνήσουμε με κάποιον, τον παρακολουθούμε και τι λέει με λόγια, και με τις χειρονομίες ή τις εκφράσεις του προσώπου του, αν βλέπουμε μόνο από το στήθος και πάνω ή από τη συνολική εικόνα του σώματός του σε μια ζωντανή συνάντηση.

Η επικοινωνία είναι τέχνη και μπορούμε όλοι μας να την καλλιεργήσουμε αρκεί να το επιθυμούμε και να ξεκινήσουμε να παρατηρούμε τα πάντα με τον συνδιαλεγόμενό μας. Θα δούμε πέρα από τις λέξεις, ίσως και κα΄ποια συναισθήματα μέσα από τον τόνο της φωνής του ή το ηχόχρωμά της, θα προσέξουμε αν τα λόγια του είναι σε αρμονία με τις κινήσεις του σώματός του ή αν προσπαθεί να μας κρύψει κάτι. Το πιο εύκολο βήμα για να επικοινωνήσεις, είναι να ακούς και ναι το ξέρω πως ακούς από νεογέννητο, όμως εννοώ να ακούς προσεκτικά, με θέληση να κατανοήσεις τα λεγόμενα του άλλου, όχι παπαγαλίστικα για να βιαστείς να του απαντήσεις.

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν με ακούει ο γονιός μου, δεν με καταλαβαίνει η κολλητή μου, δεν έχω επικοινωνία με τον άντρα μου, χωρίς να αναρωτιούνται αν οι ίδιοι επιθυμούν κι επιδιώκουν μια σοβαρή κι εν τω βάθει επικοινωνία ή αρκούνται σε τυπικά, διεκπεραιωτικά λόγια, για να μην μπουν στην διαδικασία της ουσιαστικής επικοινωνίας που κανείς ποτέ δεν μας έμαθε και διαπιστώσουν πόσο κενά μέσα μας υπάρχουν, πόσα λόγια εμείς δεν έχουμε επικοινωνήσει ποτέ ή δεν έχουμε πει/δείξει ποτέ στον άλλο, πως μας αρέσει να επικοινωνούμε. Ξέρετε είμαστε θαυμαστά πλάσματα, αριστουργήματα σωστά! Αλλοι μιλούν με πράξεις, άλλοι μιλούν με λόγια, άλλοι μιλούν με αγγίγματα, χάδια, αγκαλιές, άλλοι μιλούν με δράση και περιπέτειες, άλλοι με σιωπή κι όλοι μαζί συμφωνούμε πως δεν μπορούμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα.

Αγαπημένε μου αναγνώστη, για να επικοινωνήσεις με κάποιον άλλον, το μυστικό είναι να εξασκήσεις την ακοή σου, όχι μόνο με τα αυτιά, αλλά κυριώς με το μυαλό και την καρδιά. Θέλει πολλή εξάσκηση και πρέπει να ξεκινήσεις πρώτα με εσένα! Παραπονιέσαι πως δεν σε ακούνε οι άλλοι, εσύ, εσένα σε ακούς; Για ψάξε μέσα σου βαθιά… μιλάς με τον εαυτό σου; Τον έχεις γνωρίσει; Ακούς την καρδιά σου; Ακούς τις σκέψεις σου; Ή τα έχεις βάλει όλα σε σίγαση και σε ωθούν τα ένστικτά σου;

Αν θες να παίρνεις καλύτερες απαντήσεις, μάθε να κάνεις καλύτερες ερωτήσεις! Αν παίρνεις μια φτωχή απάντηση, που δεν σε καλύπτει, δε σου απαντάει ξεκάθαρα, δε σε γεμίζει σιγουριά, ρώτα ξανά με αγάπη, υπομονή κι αποδοχή στο συνομιλητή σου. Αν δεν ανήκεις στον αυτογνωσιακό κόσμο, αυτή η άσκηση επικοινωνίας θέλει δουλειά και προσήλωση στην κουβέντα. Δεν είναι δύσκολη να την καταφέρεις, απλά πρέπει να ξαναπρογραμματιστείς, για να ακούς σωστά πρώτα κι έπειτα να ρωτάς καλύτερες κι ουσιαστικές ερωτήσεις.

Η επικοινωνία θέλει χρόνο, χτίζεται εκατέρωθεν με διασκεδαστικό κι ευχάριστο πολλές φορές τρόπο, θέλει αγάπη, υπομονή και ανοχή στα λάθη. Μάθε να μιλάς με όσα περισσότερα μέσα διαθέτεις (λόγια, γραπτά, εκφράσεις προσώπου, ταχύτητα λόγου, ένταση φωνής, χρώμα φωνής, χειρονομίες, κ.ά.) για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη επικοινωνία και εκμεταλλεύσου τις παύσεις για να ενισχύσεις την επικοινωνία σου. Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο χρόνο αντίδρασης στα ερεθίσματα που λαμβάνουμε. Η επικοινωνία καλλιεργείται και ξεκινάει πρώτα από εμάς τους ίδιους, καλή επιτυχία στο νέο τρόπο που θα επικοινωνείς και θα εκφράζεσαι, αν σε ενέπνευσε αυτό το άρθρο.

Back to top