Κύηση και θηλασμός

Κύηση

Οι διατροφικές συστάσεις πριν την εγκυμοσύνη αφορούν σε ένα υγιές ΔΜΣ της μέλλουσας μητέρας και φόρτιση τουλάχιστον ενός 6μήνου πριν τον προγραμματισμό της κύησης και στο α΄ τρίμηνο σε φυλλικό οξύ. Παίζει μείζονα ρόλο στη σύλληψη και στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου καθώς η ανεπάρκειά του προκαλεί συγγενείς εγκεφαλοπάθειες.

  • Καμία ενεργειακή αύξηση στο α’ τρίμηνο.
  • Αύξηση 300 θερμίδων στο β’ & γ’ τρίμηνο
  • Αύξηση πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D
  • Αύξηση πρόσληψης σιδήρου και φυλλικού οξέος
  • Αύξηση πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων και ιωδίου
  • Επαρκής ενυδάτωση & κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών
  • Αποφυγή αλλαντικών, ωμών οστράκων/ψαριών, μαλακών τυριών, λόγω κινδύνου λιστερίωσης (βακτήριο)και μέλι μη τυποποιημένο, λόγω κινδύνου αλλαντίασης (κλωστηρίδιο)
  • Πολύ καλό πλύσιμο χεριών, λαχανικών, φρούτων και καλό ψήσιμο κρεάτων λόγω κινδύνου τοξοπλάσμωσης (παράσιτο που αποβάλλεται με τα κόπρανα γατών στο έδαφος και επιμολύνει το χώμα, ζώα, κλπ.)
  • Αποφυγή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, αλκοόλ και καφεΐνης

Θηλασμός

Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας οι ενεργειακές ανάγκες της θηλάζουσας παραμένουν αυξημένες όπως και στο γ’ τρίμηνο της κύησης. Ο θηλασμός συστήνεται για πολλούς λόγους στις μητέρες: φυσική απώλεια βάρους της κύησης, φυσική ανοσία του νεογνού μέσω αντισωμάτων που μεταφέρονται δια μέσου του γάλακτος, ψυχολογικό δέσιμο μεταξύ μητέρας & βρέφους, πρόληψη παχυσαρκίας μητέρας & βρέφους, πρόληψη γυναικολογικών καρκίνων, υγιή ανάπτυξη του βρέφους, πρόληψη αλλεργιών ή/& δυσανεξιών του βρέφους, κ.α.

  • Αύξηση πρόσληψης νερού, χυμών και ροφημάτων χωρίς καφεΐνη
  • Αύξηση πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D
  • Αύξηση πρόσληψης σιδήρου και φυλλικού οξέος
  • Αύξηση πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων και ιωδίου
  • Κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών με σχολαστικό πλύσιμο
  • Αποφυγή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος, αλκοόλ και καφεΐνης
  • Αποφυγή άσκησης τουλάχιστον 2-2,5 ώρες πριν το θηλασμό
  • Αποφυγή κατανάλωσης σόγιας και προϊόντων της, λόγω των φυτοοιστρογόνων που περνούν δια μέσου του γάλακτος στο βρέφος
  • Αποφυγή αλλαντικών, ωμών οστράκων/ψαριών, μαλακών τυριών, λόγω κινδύνου λιστερίωσης (βακτήριο)και μέλι μη τυποποιημένο, λόγω κινδύνου αλλαντίασης (κλωστηρίδιο)

Back to top