Διατροφογενετική και μοριακή διατροφή

Ακόμα δεν έχει γίνει η πλήρης χαρτογράφηση του γενετικού μας κώδικα και καθημερινά οι ερευνητές ανακαλύπτουν νέους πολυμορφισμούς που συσχετίζονται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας, του υψηλού ΔΜΣ, του αυξημένου λιπώδους ιστού, την ακατάσχετη όρεξη ή την παντελή έλλειψη κορεσμού.

Ωστόσο, με τη συνεργασία μοριακών βιολόγων, γενετιστών και διατροφολόγων-που εξειδικεύονται στο μοριακή διατροφή, έχοντας γενετικό δείγμα ασθενούς (π.χ. σάλιο) μπορεί να ανιχνευθούν πολυμορφισμοί που σχετίζονται με γνωστά γονίδια παχυσαρκίας ή νόσων και με την κατάλληλη διατροφή (βασισμένη στο γενετικό προφίλ του ασθενούς) μπορεί συγκεκριμένα τρόφιμα να ασκήσουν μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό ή όχι, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των νόσων και θεραπεύοντάς τες.

Αν κι είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, πως τα γονίδια μας καθορίζουν μόλις το 45% και το υπόλοιπο 55% βασίζεται σε επιγενετικές τροποποιήσεις:

  • ύπνος
  • διατροφή
  • άσκηση
  • αλκοόλ
  • κάπνισμα
  • άγχος/στρες
  • ηχορύπανση
  • εμβόλια
  • πρόσβαση σε καθαρό νερό, κλπ.

μπορούμε με αυτή τη γνώση ένα «κακό γονίδιο» να το καταστήσουμε αδρανές ή να επιβραδύνουμε την εμφάνισή του κι αντίστοιχα ένα «καλό γονίδιο» να παρατείνουμε τις δυνατότητες ή την προστατευτική του δράση.

Back to top