Εσύ κάνεις συλλογή ή επιλογή φίλων;

Εσύ κάνεις συλλογή ή επιλογή φίλων;

Εσύ κάνεις συλλογή ή επιλογή φίλων; 1280 647 Ειρήνη Κωνσταντάκου

Θυμάσαι παλιά που ρωτούσαμε στα μαθητικά μας λευκώματα “Ποιος/ποια είναι ο/η αγαπημένος/η σου φίλος/η;” κι έγραφες λίστα με όλους σου τους συμμαθητές, αλλά η αγαπημένη σου δασκάλα των γαλλικών από το φροντιστήριο, έγραφε μονολεκτικά “Η Δάφνη“; Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο για όσους ωριμάζοντας, για χάρη της ποιότητας, έκαναν στην άκρη την ποσότητα.

Όσο μεγαλώνεις, εξελίσσεσαι, αυτό δεν συμβαίνει σε όλους, ούτε με τον ίδιο χρόνο, ούτε με τον ίδιο τρόπο…. Ξεκάθαρα όμως δεν μένεις στάσιμος, πίσω μπορεί να μένεις, ποτέ στάσιμος!!! Άλλοι φίλοι σου είναι παντρεμένοι και εσύ δεν θες να αποδεχτείς τη νέα τους κατάσταση, κάποιοι φίλοι σου έχουν παιδιά κι εκεί είναι που δεν καταλαβαίνεις πως “άλλαξαν” τόσο από party animals σε σοβαρούς οικογενειάρχες, υπάρχουν κι άλλοι φίλοι που μόλις ο προτελευταίος ζευγαρωθεί, αρχίζουν τον πόλεμο, γιατί δεν έχουν με ποιον να βγουν στο κυνήγι εύρεσης συντρόφου….

Πριν συνεχίσω, θέλω να αναρωτηθείς κάτι. Έχεις κριτήρια που επιλέγεις τους φίλους σου; Υπάρχει βάση στη φιλία σας; Η μήπως σε κάνουν παρέα γιατί είσαι η πιο όμορφη και δεν πληρώνεις ποτέ, οπότε δίπλα σου επωφελούνται κι άλλοι; Μήπως είσαι η επιλογή για Μύκονο, Κιάμο και παραλία, επειδή μόνο με εσένα συνεννοείται; Μήπως είσαι αυτός που πάντα κερνάει και τους έχεις κακομάθει τόσο που αρνούνται να χάσουν το χρυσό χορηγό τους; Μήπως είσαι η πρώτη τους επιλογή στα δύσκολα, αλλά στις δικές τους χαρές τα μαθαίνεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Οι σχέσεις για να δημιουργηθούν και να καλλιεργηθούν πρέπει να δουλεύονται ισότιμα κι εκατέρωθεν, οι αυθεντικές φιλίες οφείλουν να βασίζονται στο σεβασμό, στην αμοιβαιότητα, στην αλληλεγγύη, στην ελευθερία, στη συμπόνια, στην αγάπη και στην κατανόηση. Αν οι φίλοι σου συχνά σε “κράζουν” ή σου τη λένε για τους στόχους, τα όνειρα, τα θέλω και τις επιλογές σου… Αν οι φίλες σου σε αφήνουν στο “διαβάστηκε”, ενώ δεν χάνουν ούτε ιστορία σου από το Instagram ή επιζητούν να περάσουν από εκεί που συχνάζεις για να δουν το νέο σου σύντροφο, το νέο σου αυτοκίνητο, το νέο σου κατοικίδιο, το νέο σου look, αλλά δεν σηκώνουν το κινητό να σε καλέσουν να δουν αν είσαι καλά… Αν οι φίλοι σου σε μανατζάρουν λέγοντάς σου εκείνοι πότε είναι διαθέσιμοι, λέγοντας σου πως θα ξοδέψεις τα χρήματά σου ή το χρόνο σου… Ήρθε η ώρα να επανεξετάσεις αν έχεις φίλους από συμφέρον, που σου ασκούν κριτική, εκβιασμό, έχουν χειριστικές συμπεριφορές, επιθετικότητα ή ακόμα χειρότερα σε αγνοούν κι από πάνω, αλλά είναι πρώτοι στο κουτσομπολιό για το τι κάνεις, που είσαι και με ποιους ή αν έχεις αυθεντικούς φίλους που δεν έχουν απαιτη΄σεις-αλλά εκτιμούν και μόνο που ζεις σ’αυτόν το δύσκολο κόσμο-, δεν σε τιμωρούν αν κάνεις λάθη ή θες το χρόνο σου, δεν γίνονται καθοδηγητικοί, πιεστικοί, περίεργοι σε κάθε νέα φάση της ζωής σου, είναι εκεί αθόρυβοι, γεμάτοι αγάπη και φως μέσα στις ψυχές τους. Είναι αυτοί που κάθε βράδυ προσεύχονται ο Θεός να σε έχει καλά και θέλουν μόνο την πρόοδό σου, χωρίς απαραίτητα να τα λέτε συχνά ή να βρίσκεστε τακτικά.

Οι φίλοι σέβονται τον εαυτό τους πρώτα και μετά εσένα. Οι φίλοι σε ρωτάνε αν έχουν απορίες, δεν βγάζουν συμπεράσματα και θίγονται μόνοι τους. Οι φίλοι είναι πάντα εκεί για να σε πάρουν μια αγκαλιά όταν σε δουν ότι λυγίζεις, δεν σου βάζουν εμπόδια, “λόγια” ή τρικλοποδιές, δεν στήνουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη σου, για να σπάσουν πλάκα, δεν σε επιπλήττουν “στα’λεγα εγώ πως είναι ακατάλληλος αυτός για σένα” και δεν σε τιμωρούν για τα λάθη σου, μπλοκάροντας σε από την κανονική ή/& διαδικτυακή ζωή τους. Οι φίλοι σου, εμπιστεύονται την κρίση σου και χαίρονται με την επιτυχία ή την ευτυχία σου, δεν σε αμφισβητούν, δεν σε γεμίζουν με δικές τους αγωνίες κι ανασφάλειες, δεν ζηλεύουν αν εσύ ερωτεύτηκες αληθινά κι εκείνοι ζουν συμβατικά.

Καθένας κάνεις τις επιλογές του κι οφείλουμε να τις σεβόμαστε, δεν είμαστε όλοι για όλα, δεν βλέπουν όλοι τη ζωή όπως εσύ, δεν δουλεύουν όλοι τον εαυτό τους και κάποιοι φίλοι όταν εσύ το κάνεις, σε παρεξηγούν “Ο Νίκος ψάχνει κόρη εργοστασιάρχη”, ενώ εσύ εκθέτεις τα εργασιακά σου πλάνα για ένα επάγγελμα με ελευθερία κι αυτονομία χώρου και χρόνου. Δεν σε ακούνε μάτια μου, μη χάνεις το χρόνο σου να τους εξηγείς, το μυαλό τους δε φτάνει τόσο ψηλά, όσο είναι το δικό σου. Ζούνε μέσα στις δικές τους περιοριστικές πεποιθήσεις, στη δική τους ρουτίνα, στη δική τους ζώνη ασφαλείας που σε απορρίπτουν ξανά και ξανά… Κι εσύ λυπάσαι γιατί λες… τη Δανάη την ξέρω από τον παιδικό σταθμό, όλα μας τα καλοκαίρια μαζί παίζαμε…. Όμως δεν καταλαβαίνεις πως όταν η Δανάη δεν απαντάει στα μηνύματά σου, έχει κάνει μια επιλογή, όταν ο Αποστόλης πάντα έχει κάτι να κάνει και δεν του φτάνει ο χρόνος και μόνο εσύ καλείς και πάντα είναι στο τρέξιμο…. Να τους πιστέψεις αγαπημένε μου, έκαναν την επιλογή τους να μην σου απαντούν, έκαναν την επιλογή να είσαι η τελευταία τους προτεραιότητα!

Έχεις κριτήρια για την επιλογή των φίλων σου ή μόνο εκείνοι σε διαλέγουν; Έχεις δοκιμάσει τη φιλία σας αν είναι ειλικρινής, ανιδιοτελής κι ισότιμη ή μήπως φοβάσαι να μείνεις μόνος, μήπως ανακαλύψεις πράγματα για σένα που κρύβεις τόσα χρόνια καλά; Η παρέα που σε περιβάλλει, έχει ίδιο lifestyle με εσένα (βάρος, χόμπι, συνήθειες, εξαρτήσεις), έχει το μέσο όρο των εισοδημάτων σου και παρεμφερείς στόχους ή τρόπο ζωής. Αν εσύ επιλέξεις να ανέβεις επίπεδο, οικονομικά, πνευματικά, ψυχικά, σωματικά, κοινωνικά, πρέπει να αλλάξεις συνήθειες και παρέα. Αν θες να γίνεις επιχειρηματίας, βρες 5 επιχειρηματίες και γίνε ο 6ος, αν θες να γίνεις μοντέλο, βρες 5 μοντέλα και γίνε η 6η, αν θες να γίνεις πλούσιος, βρες 5 εκατομμυριούχους, για να γίνεις ο 6ος, αν θες να γίνεις εθελόντρια/ακτιβίστρια βρες 5 εθελόντριες/ακτιβίστριες και γίνε η 6η. Όσο μένεις στα παλιά, μένεις πίσω, ζεις στο παρελθόν που δεν υπάρχει πια!

Δες και αξιολόγησε ποιους έχεις δίπλα σου! Έχετε κοινε΄ς αρχές, αξίες ή πιστεύω; Έχετε κοινούς στόχους; Τι σας ενώνει; Μην κάνεις συλλογή από φίλους τοξικούς που σε κουτσομπολεύουν, σε ζηλεύουν και φθονούν κάθε χαρούμενη στιγμή σου! Αν κάνεις κάτι καλύτερα από εκείνους οφείλουν να σου ζητάνε οδηγίες για να σε φτάσουν, όχι να στάζουν δηλητήριο για να χάσεις ό,τι αυτοί δεν μπορούν να αποκτήσουν ποτέ!

Δε χρειάζεται να γίνεις σαν αυτούς… Μην θυμώνεις και μην απελπίζεσαι, ο Θεός βλέπει τα πάθη σου και τους δαίμονές σου. Μη φοβάσαι να μείνεις μόνος/η, αν δεν έχεις σωστά άτομα γύρω σου, όλα ξεκινάνε από εμάς! Γνω΄ρισε εσένα πρώτα, κάνε παρέα με τον μόνο φίλο που δε θα σε προδώσει ποτέ-ο εαυτός σου- κι όταν εκτιμήσεις εσένα, θα κάνεις σωστές εκτιμήσεις και σε φίλους που διαρκώς θα αξιολογείς την πορεία της φιλίας σας, ανοιχτά, ειλικρινά, με αγάπη και πρόοδο.

Όλες οι σχέσεις θέλουν δουλειά, όλες οι σχέσεις μπορούν να νοσούν, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν!!! Είμαι εδώ, σαν προπονήτρια ζωής & σχέσεων να ανακαλύψουμε μαζί το υπέροχο δυναμικό σου, να θέσεις υγιή όρια που θα προστατεύουν εσε΄να και την ενέργειά σου και θα διατηρούν ακλόνητη την ταυτότητά σου!!! Μέσα από την αυτογνωσία και την υπαρξιακή βάση δουλεύουμε τόσο θεμελειώδη ζητήματα όπως οι σχέσεις, η φιλία, η ταυτότητά μας.

Back to top