Φιλία, λέξη ιερή

Φιλία, λέξη ιερή

Φιλία, λέξη ιερή 1280 960 Ειρήνη Κωνσταντάκου

Ο άνθρωπος δεν είναι υπεύθυνος ούτε για τη γέννησή του, ούτε για το θάνατό του, είναι υπεύθυνος μόνο για το γάμο του (που θα δούμε σε άλλο άρθρο) και για τους φίλους του. Την οικογένεια δηλαδή που εκείνος επιλέγει, χωρίς να τον δένουν δεσμοί αίματος κι έχει απόλυτη ελευθερία βούλησης. Κι η αλήθεια είναι πως είμαστε και γινόμαστε ο μέσος όρος των φίλων μας σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, οικονομικά, συμπεριφορικά, κλπ. καθώς επηρεαζόμαστε και δανειζόμαστε τις συνήθειές τους, τον τρόπο ζωής τους, τις απόψεις τους, ακόμα και τους στόχους τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φιλίας που βασίζονται στο λόγο που επιλέγουμε κάποιον ή το χρονικό διάστημα που επιθυμούμε ένα φίλο, όμως η αυθεντική φιλία, αποτελεί σπουδαία αρετή σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και πηγή της δεν είναι ούτε ο αυτοσκοπός, ούτε η παροδικότητα. Η φιλία είμαι μια σχέση βαθιά και πλατωνική, μεταξύ ατόμων του ίδιου ή αντίθετου φύλου, με κύρια χαρακτηριστικά την κατανοήση, την αφοσίωση, την εξέλιξη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη κι ειλικρίνεια, χωρίς να υπάρχει κίνητρο ή συμφέρον.

Έτσι λοιπόν είναι πολύ σημαντικό η φιλία να είναι αμφίδρομη και να την καλλιεργούν ισότιμα τα μέλη της. Συνήθως όταν επιδιώκουμε φιλίες με άτομα που έχουν αντίθετες πεποιθήσεις, αρχές ή αξίες με εμάς, ενώ μπορεί να διακεδάζουμε μαζί τους ή να κάναμε πολύ καιρό παρέα, αρχίζουμε να νιώθουμε πως δεν συνδεόμαστε ουσιαστικά. Παρατηρούμε ότι μας ενοχλούν οι απόψεις τους ή οι συμπεριφορές τους, όμως έτσι είναι σαν να μην τους αποδεχόμαστε ολοκληρωτικά. Είναι δόκιμο να αξιολογούμε τις φιλίες μας βαθιά και συνειδητά και καθώς εξελισσόμαστε να παρατηρούμε αν κι εκείνες ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, της εξέλιξης και της προόδου.

Δεν υπάρχει τέλειος φίλος, όπως τέλειοι δεν είμαστε κι εμείς, όμως αναρωτηθείτε γιατί έχετε επιλέξει συγκεκριμένα άτομα ως φίλους στη ζωή σας. Ποιες ανάγκες σας ικανοποιούν; Ποιες αξίες μοιράζεστε μαζί τους και πόσο αληθινοί κι αυθεντικοί είστε στη φιλία σας; Επικοινωνήστε μαζί τους, είτε για να εξελίξετε τη μεταξύ σας σχέση, είτε για να ακολουθήσετε διαφορετικούς δρόμους, πάντα με σεβασμό κι αγάπη στον άνθρωπο.

Αφιερωμένο στους φίλους που διάλεξα!!! Σας αγαπώ βαθιά!

Back to top